ההיריון והלידה מביאים עמם שינויים משמעותיים במבנה הבטן, שינויים שלעתים קרובות אינם חולפים מעצמם גם חודשים ושנים לאחר הלידה. במהלך ההיריון, הרחם המתרחב מותח באופן הדרגתי את שרירי הבטן ואת העור שמעליהם. השרירים הישרים של הבטן, המכונים Rectus Abdominis, נמתחים ומתרחקים זה מזה בתהליך הנקרא דיאסטזיס רקטי (Diastasis Recti). תהליך זה מלווה במתיחה משמעותית של הפאסיה, רקמת החיבור החזקה העוטפת את השרירים. במקביל, העור נמתח באופן משמעותי כדי להכיל את הרחם המתרחב, דבר שעלול לגרום להיווצרות סימני מתיחה ואובדן אלסטיות.בנוסף לעיתים בקע שהיה קיים בדופן הבטן מתרחב ויש צורך בניתוח לטיפול.
השינויים המתרחשים בדופן הבטן במהלך ההיריון הם מורכבים במיוחד. מעבר למתיחה הפיזית של הרקמות, מתרחשים גם שינויים הורמונליים משמעותיים המשפיעים על איכות הרקמות. הורמונים כמו רלקסין, המופרש במהלך ההיריון, גורמים לריכוך והגמשה של רקמות החיבור, תהליך שמקל על התרחבות הבטן אך גם מקשה על חזרתה למצבה הקודם. בנוסף, השינויים במשק הנוזלים והעלייה במשקל במהלך ההיריון משפיעים על אלסטיות העור ועל פיזור רקמות השומן באזור הבטן.
לאחר הלידה, גם כאשר האישה חוזרת למשקלה הקודם, הרקמות שנמתחו אינן מתכווצות באופן מלא למצבן המקורי. הדבר בולט במיוחד באזור הבטן התחתונה, שם העור עבר את המתיחה המשמעותית ביותר. התופעה מחריפה במקרים של היריון מרובה עוברים, היריונות חוזרים, או עלייה משמעותית במשקל במהלך ההיריון. במקרים רבים, גם תרגילי בטן אינטנסיביים ודיאטה קפדנית אינם מצליחים לטפל בבעיית הרפיון ועודפי העור.
העיתוי הנכון לביצוע מתיחת בטן לאחר לידה
קביעת העיתוי המתאים לביצוע ניתוח מתיחת בטן לאחר לידה היא החלטה משמעותית המושפעת ממספר גורמים חשובים. ראשית, חשוב להמתין עד שהגוף יתאושש לחלוטין מתהליך ההיריון והלידה. הקונצנזוס הרפואי ממליץ להמתין לפחות שישה חודשים מהלידה, ובמקרה של ניתוח קיסרי, יש להמתין אף יותר כדי לאפשר החלמה מלאה של הצלקת. עם זאת, העיתוי האידיאלי הוא לרוב כשנה לאחר הלידה, כאשר משקל הגוף מתייצב והשינויים ההורמונליים מתאזנים.
בחירת העיתוי המתאים מושפעת גם ממצב הרקמות והשרירים. במהלך השנה הראשונה לאחר הלידה, הגוף עובר תהליכי החלמה והתכווצות טבעיים. חלק מהנשים חוות שיפור משמעותי במצב הבטן במהלך תקופה זו, במיוחד אם הן מקפידות על תזונה נכונה ופעילות גופנית מתאימה. לכן, מומלץ להמתין ולראות כיצד הגוף מתאושש באופן טבעי לפני קבלת החלטה על ניתוח.
ההחלטה על עיתוי הניתוח צריכה להתחשב גם בשיקולים משפחתיים ולוגיסטיים. נשים צעירות המתכננות היריון נוסף בעתיד הקרוב מומלץ שידחו את הניתוח עד לאחר השלמת המשפחה. זאת מכיוון שהיריון נוסף עלול לפגוע בתוצאות הניתוח ולדרוש תיקון חוזר. בנוסף, יש לקחת בחשבון את תקופת ההחלמה המשמעותית הנדרשת לאחר הניתוח, ולוודא שיש מערך תמיכה מספק לטיפול בילדים ובמטלות הבית במהלך תקופה זו.
תזמון הניתוח צריך להתחשב גם במחזור ההנקה. מומלץ להמתין לפחות שלושה עד שישה חודשים לאחר סיום ההנקה לפני ביצוע הניתוח. זאת מכיוון שההורמונים המעורבים בהנקה משפיעים על מצב הרקמות ועל תהליכי הריפוי, וכן משום שתנודות במשקל הגוף נפוצות בתקופת ההנקה והפסקתה.
סוגי מתיחת בטן המומלצים לנשים לאחר לידה
מתיחת בטן לאחר לידה יכולה להתבצע במספר טכניקות שונות, כאשר הבחירה בטכניקה המתאימה נעשית בהתאם למצב הרקמות וצרכי המטופלת. הטכניקה המקיפה ביותר, המכונה מתיחת בטן מלאה, כוללת חתך אופקי באזור הבטן התחתונה, המוסתר היטב מתחת לקו הבגד התחתון. דרך חתך זה מבוצע תיקון של שרירי הבטן שהתרחקו זה מזה, הסרה של עודפי עור ושומן, ובמקרה הצורך גם הזזה של הטבור למיקום טבעי ואסתטי יותר.
מתיחת בטן מלאה מאפשרת טיפול מקיף בכל שכבות דופן הבטן. בשכבה העמוקה, מתבצע תיקון של הדיאסטזיס הרקטי על ידי קירוב שרירי הבטן הישרים באמצעות תפרים חזקים ועמידים. פעולה זו משחזרת את התמיכה המבנית של דופן הבטן ומשפרת את היציבה. בשכבה האמצעית, מתבצע עיצוב מחדש של רקמת השומן, לעתים בשילוב עם שאיבת שומן מאזורים סמוכים, ליצירת מעבר הרמוני בין אזור הבטן למותניים ולירכיים. בשכבה העליונה, מוסר העור העודף ומתבצע מתיחה מדוקדקת שמטרתה ליצור מראה חלק וטבעי.
במקרים בהם הרפיון והעודפים מרוכזים בעיקר בבטן התחתונה, ניתן לשקול מתיחת בטן חלקית או מיני מתיחת בטן. בטכניקה זו החתך קצר יותר, והתיקון ממוקד באזור שמתחת לטבור. יתרונה של שיטה זו הוא בצלקת קצרה יותר ובהחלמה מהירה יותר, אך היא מתאימה רק למקרים נבחרים בהם הרפיון אינו חמור מדי.
בכל הטכניקות, תכנון הניתוח נעשה באופן מותאם אישית, תוך התחשבות במבנה הגוף של המטופלת, במידת הרפיון, בכמות עודפי העור והשומן ובציפיות לגבי התוצאה הסופית. שימוש במערכות הדמיה תלת-ממדיות מתקדמות מסייע בתכנון מדויק של הניתוח ובתיאום ציפיות מציאותי עם המטופלת.
תקופת ההחלמה וחזרה לשגרה
תקופת ההחלמה ממתיחת בטן היא משמעותית וחשוב להיערך אליה מראש, במיוחד עבור אימהות צעירות המטפלות בילדים קטנים. השבועיים הראשונים לאחר הניתוח הם הקריטיים ביותר, ובמהלכם נדרשת מנוחה משמעותית והימנעות מוחלטת מפעילות מאומצת. בתקופה זו חשוב להקפיד על שכיבה בתנוחה מכופפת מעט, כדי להפחית את המתח על קו התפרים, ולהיעזר בכרית מיוחדת בזמן השינה.
ההחלמה המיידית איננה כוללת טיפול בנקזים אשר מוצאים בערב לאחר הניתוח או לא קיימים כלל אך כולל טיפול ומעקב אחר תהליך הריפוי של הפצע. המטופלת נדרשת ללבוש חגורת לחץ מיוחדת במשך כשישה שבועות, שמסייעת בהפחתת נפיחות, תומכת ברקמות המחלימות, ומסייעת בעיצוב התוצאה הסופית. הנפיחות הניתוחית מגיעה לשיאה כשלושה ימים לאחר הניתוח ומתחילה לרדת בהדרגה לאחר מכן, אך התייצבות מלאה של התוצאות עשויה לקחת שישה חודשים עד שנה. חשוב מאוד לתת את הדעת בתקופת ההחלמה במניעת סיבוכים כגון קרישי דם בורידים השטחיים והעמוקים או בעזרת טיפול תרופתי או בעזרת גרביים אלסטיות או בשניהם.
הכאב לאחר הניתוח מנוהל באמצעות תרופות משככות כאבים והוא משמעותי בעיקר בימים הראשונים. רוב המטופלות מדווחות על תחושת מתיחה ואי נוחות יותר מאשר כאב חד. חשוב להקפיד על נטילת האנטיביוטיקה המניעתית כפי שנרשמה, ולעקוב אחר כל סימן חריג שעלול להעיד על סיבוך.
חזרה לפעילות מתבצעת בהדרגה ובהתאם להנחיות המנתחת. הליכה קלה מותרת ואף מומלצת החל מהיום שלאחר הניתוח, כדי להפחית את הסיכון לקרישי דם ולזרז את ההחלמה. לאחר כשבועיים, ובהתאם להתקדמות ההחלמה, ניתן להתחיל בהדרגה בפעילויות יומיומיות קלות. חזרה לעבודה משרדית אפשרית בדרך כלל לאחר שבועיים עד שלושה, בעוד שעבודה פיזית מאומצת תדרוש המתנה של שישה עד שמונה שבועות. פעילות גופנית מאומצת, כולל תרגילי בטן, מותרת רק לאחר אישור מפורש מהמנתחת, בדרך כלל לאחר שישה עד שמונה שבועות. גם אז, החזרה לפעילות צריכה להיות הדרגתית ומבוקרת. הרמת משאות כבדים, כולל ילדים קטנים, צריכה להיות מוגבלת במהלך החודש הראשון לפחות, ולכן חשוב לתכנן מראש סיוע בטיפול בילדים.
תהליך ההחלמה כולל גם טיפול בצלקות הניתוחיות. הצלקות עוברות תהליך הבשלה שנמשך כשנה, במהלכו הן משנות את צבען ומרקמן. בחודשים הראשונים הצלקות נוטות להיות אדומות ומורמות מעט, אך עם הזמן הן מתרככות ומתבהרות. בנשים כהות עור הצלקות מקבלות בתקופה שלאחר הניתוח צבע יותר כהה ופיגמנטציה אך היא לרוב עוברת עם הבשלת הצלקות גם ללא טיפול ייעודי.שימוש בתכשירים ייעודיים לטיפול בצלקות, מניעת חשיפה לשמש, ולעתים גם טיפולי לייזר יכולים לשפר את המראה הסופי של הצלקות.
ד"ר בנימינה רוזנברג-הגן – מומחיות וניסיון בניתוחי מתיחת בטן
ד"ר בנימינה רוזנברג-הגן הינה בעלת ניסיון של למעלה משלושים שנה בביצוע ניתוחי מתיחת בטן, עם התמחות מיוחדת בטיפול בנשים לאחר לידה. הכשרתה המקצועית המקיפה, שהחלה בלימודי רפואה בפוליקליניקו במילנו שם סיימה בהצטיינות, המשיכה בעבודה ככירורגית כללית בבית החולים שיבא והתמחות בכירורגיה פלסטית בבית החולים שערי צדק.
במהלך שנות עבודתה הענפה, פיתחה ד"ר רוזנברג-הגן גישה ייחודית לניתוחי מתיחת בטן, המשלבת דיוק כירורגי מירבי עם תוצאות טבעיות במיוחד. גישתה המקצועית מבוססת על הבנה מעמיקה של השינויים האנטומיים המתרחשים בדופן הבטן במהלך ההיריון והלידה, יחד עם ראייה אסתטית מפותחת המאפשרת יצירת תוצאות הרמוניות ומותאמות אישית לכל מטופלת. שילוב זה של מקצועיות כירורגית, ניסיון עשיר, וגישה אישית ותומכת הופך את ד"ר רוזנברג-הגן לבחירה מובילה עבור נשים השוקלות ניתוח מתיחת בטן לאחר לידה. במידה שאתן שוקלות לערוך ניתוח מתיחת בטן לאחר לידה, אנו מזמינים אתכן ליצור קשר עם מרפאת אסטרה מדיקל עוד היום.