חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הסרת נגעים בעור וניתוחי מוהס

מה עושים כאשר השם “נקודת חן” שאמור לייצג כתם חינני על העור הוא למעשה נגע סרטני אותו יש להסיר? מכיוון שהנגעים האלה נמצאים על העור, ניתן להבחין בהם, לבדוק אותם ולהתאים טיפול – בין אם בטיפול פשוט או בהליך כירורגי יעיל ובטוח – ניתוח מוהס.

ישנם גידולים בעור איתם אנחנו נולדים – גידולים מולדים. את חלקם יש להוציא, בעיקר כשהם נמצאים במקומות בולטים, כמו בפנים. הוצאת גידולים מצריכה טכניקות שחזור מתוחכמות, כדי לשמר מראה אסתטי ולהסתיר עד כמה שניתן את הצלקות.

הרבה מהגידולים המולדים עשויים להתפתח לגידולים סרטניים העלולים להיות מסוכנים מאוד. להבדיל מגידולים בתוך הגוף, אותם לא תמיד ניתן לאבחן בשלב מוקדם, גידולים על העור ניתן לאבחן בשלב מתקדם ולטפל בהם לפני שהם מתפשטים. בדיקה חד-שנתית לאיתור וחקר גידולי עור היא בדיקה חשובה שעשויה לעיתים ממש להציל חיים, בייחוד בארצנו שוטפת השמש.

ניווט פנימי: טיפול בגידולים | מהו ניתוח מוהס | היתרונות של ניתוח מוהסבחירת הרופא המנתח | כיצד מבצעים ניתוח מוהס | הכנה לניתוח מוהס | התאוששות והחלמה | כיסוי ביטוחי 

ניתוח מוהס לבדיקה והסרת נגעי עור
ניתוח מוהס לבדיקה והסרת נגעי עור

טיפול בגידולים שפירים, גידולים טרום סרטניים וגידולים סרטניים

כדי לטפל בגידולים שפירים, טרום סרטניים וסרטניים, יש להקפיד על שני דברים עיקריים: ראשית – להוציא את העור הנגוע בתוספת שוליים מינימליים עד כמה שניתן, ושנית על שחזור העור שהוצאנו באופן אסתטי ככל האפשר.

רופאים מנוסים מקפידים לשלוח לבדיקה את העור שהוסר עם הנגעים החשודים (ביופסיה). תוצאות הבדיקה צריכות לאשר את סוג הנגע החשוד ובעקבותיהן ניתן לדעת האם שולי הנגע חופשיים ונקיים. אם השוליים אינם נקיים, המטופלים מופנים לביצוע ניתוח מוהס או שמנסים לבצע כריתה קצת נרחבת יותר. אם הנגעים חשודים באופן ברור כנגעים סרטניים, נפנה את המטופל לביצוע ניתוח מוהס ללא שלבי הביניים.

נגעים סרטניים, בייחוד בפנים, שם אין לנו כמעט שוליים חופשיים, מומלץ להסיר בניתוח מוהס, בו התשובה הפתולוגית מתקבלת במקום. ניתוח מוהס כולל את בדיקת המעבדה ומאפשר לרופא המנתח לדעת במהלך הטיפול האם כל הגידול הוסר בשלמותו כדי לעבור לשחזור וסגירת האזור שהוסר.

אז אילו גידולים ונגעים אנחנו מכירים ומהו ניתוח מוהס המשמש להסרתם? בכתבה זו נענה על שאלות אלה:

גידולים שפירים

גידולים שפיריים כמו שומה כחולה (Blue nevous) או סבסאוס נבוס, הם גידולים שפירים שלא מהווים סיכון לגוף, לפחות בטווח הקצר, ומטופלים שרוצים להסירם עושים זאת לרוב מסיבה אסתטית. עם זאת יש גם גידולים שפירים שמומלץ להוציא מסיבות רפואיות, כמו במקרה של גידולים המכילים חלב, היות והם יכולים להזדהם, לייצר מוגלה ולגרום לכאב.

גידולים טרום-סרטניים

כאן אפשר להצביע על כמה עיקריים:

  1. סולר קרטוזיס – עלול להתפתח לקרציומה
  2. לנטיגו
  3. דיסלפסטיק נבוס – נקודות שחורות שנולדים איתן העשויות להשתנות ולהתכהות או לשנות את הגבולות שלהן. דיסלפלסטיק נבוס עשויה להתפתח למלנומה. אם הנגע הזה קיים על כף היד, על כף הרגל או מתחת לציפורן – יש להוציאו.

גידולים סרטניים

ישנם שלושה סוגים עיקריים של גידולים סרטניים:

  1. Basal Cell Carcinoma – גידול סרטני של תאי הבסיס המתפשט רק מקומית ואינו שולח גרורות. יחד עם זאת יש להוציאו. אם הגידול הזה מתפתח בפנים יש לבצע ניתוח מוהס, היות ובפנים אין מספיק עור עודף לשחזור; זהו גידול אותו יש להסיר במלואו ורק אז ניתן לעבור למלאכת השחזור.
  2. Squamous Cell Carcinoma – גידול סרטני של תאי הקשקש שבעור. זהו גידול שכבר יכול לשלוח גרורות. גם בגידול זה מומלץ לטפל באמצעות ניתוח מוהס.
  3. מלנומה – במקרה של מלנומה יש חשיבות עליונה להוצאה של העור תוך הקפדה על שוליים רחבים יותר, כדי לוודא שהגידול מוסר באופן מלא.

מהו ניתוח מוהס?

ניתוחי מוהס הם ניתוחים להסרת נגעי עור הנחשבים ליעילים מאוד. השיטה פותחה לפני קרוב למאה שנה, וקרויה על שם הממציא שלה – ד”ר פרדריק מוהס (MOHS).

ניתוח מוהס נקרא בעברית לעיתים גם “ניתוח מוז” או “ניתוח מוס”, הוא שיטה ניתוחית המתאימה לא רק להסרת נגעים שהתפתחו בשל מחלת סרטן עור, אלא גם להסרת נגעי עור מסוגים שונים שאינם סרטניים (גידולים שפירים).

ניתוח מוהס הוא הטיפול היעיל והמומלץ ביותר להסרת נגעי עור סרטניים מאזורים בהם חשוב להותיר צלקת מזערית ככל האפשר, כמו הפנים. שיטת מוהס מאפשרת להסיר את הנגע באופן המבטיח הותרת פצע קטן ככל שניתן, בזכות בחינת שכבות הגידול תחת מיקרוסקופ והסרת רקמה נוספת רק אם מסתבר שקיים בכך צורך.

הניתוח מסתיים כאשר קיימת ודאות שלא נותרו תאים סרטניים או טרום סרטניים (באמצעות בדיקת מיקרוסקופ). ההתקדמות המבוקרת של הסרת הגידול בשיטת מוהס מאפשרת להגביל את ההתערבות הכיורורגית למינימום ההכרחי כדי להסיר את נגעי העור במלואם.

מהם היתרונות של ניתוח מוהס?

לניתוח בשיטת מוהס מספר יתרונות משמעותיים בהשוואה לשיטות כירורגיות אחרות להסרת נגעים. כאשר מבצעים ניתוח להסרת גידול סרטני מכל סוג שהוא, שואפים להסיר את הגידול כולו בלי להשאיר תאים סרטניים או טרום סרטניים. במקביל לכך, השאיפה של הרופא המנתח היא לצמצם למינימום הנדרש את ההתערבות הכירורגית, ובכך לצמצם ככל הניתן את משך זמן ההחלמה ולהותיר צלקת כמה שיותר קטנה.

אלו הם היתרונות הבולטים אם כן של ניתוח מוהס:

  1. השיטה מאפשרת להסיר את הגידול או הנגע באופן מלא
  2. השיטה מאפשרת להסיר שוליים מינימליים מסביב לנגע
  3. זמן ההחלמה מהניתוח נחשב קצר יחסית
  4. הניתוח מותיר צלקת קטנה יחסית
  5. בכל מהלך הניתוח בודקים את הנגע במיקרוסקופ רגיש
  6. לניתוח סיכויי הצלחה גבוהים במיוחד
  7. בשל כל היתרונות האלה זו השיטה המועדפת להסרת נגעים בפנים

בחירת הרופא המנתח

הניסיון של הרופא באבחון סוג הנגע, בהסרתו ובשחזור העור, בייחוד במקומות בולטים כמו עור הפנים, חשוב ביותר כדי להעניק למטופלים שקט נפשי, הן בהתייחס למענה הרפואי (הוצאת הנגע) והן בהתייחס למענה האסתטי (שחזור העור באופן המדויק ביותר).

ד”ר ביאנקה רוזנברג-הגן, מייסדת ומנהלת רשת המרכזים הרפואיים ASTRA MEDICAL, היא מהמנתחות הפלסטיות המנוסות והבכירות בישראל. לרשותה מעל ל-36 שנות ניסיון, במהלכן ניתחה אלפי נשים ופיתחה טכניקות ניתוחיות ייחודיות המאפשרות לה להגיע לתוצאות מדהימות ביופיין, בעלות מראה טבעי לחלוטין.

למה לעבור ניתוח מוהס אצל ד”ר ביאנקה רוזנברג-הגן?

כאמור, לד”ר רוזנברג-הגן ניסיון עשיר ומגוון בהסרת נגעים בכלל ובניתוחי מוהס בפרט. כאשר ניגשים להסרת נגעים או גידולים אצל ד”ר רוזנברג-הגן היא מאבחנת את הנגע בדקדקנות (או הנגעים, אם מדובר במספר נגעים), ואחר כך ממליצה אילו מהם יש להסיר, תוך הקפדה על פלישה מינימלית בעור, והיתרון הגדול ביותר הוא ניסיונה שניתוחים אסתטיים והיכולת לבצע שחזור של האזור שהוסר בצורה המקצועית והטובה ביותר.

הניסיון והידע הייחודיים של ד”ר רוזנברג-הגן ממצבים אותה בראש רשימת המנתחים הפלסטיים הטובים בישראל. כשזה נוגע לגוף שלך, עליך להיות בידיים הטובות ביותר.

ד
ד”ר בנימינה רוזנברג-הגן, מומחית לאבחון והסרת נגעים, מייסדת רשת המרפאות ASTRA MEDICAL

כיצד מבצעים ניתוח מוהס?

ניתוח מוהס משמש כמו הליכים כירורגיים ואחרים לשם הסרה של נגעים וגידולים בעור, הייחוד שלו הוא בכך שבמהלך ניתוח מוהס, לאחר שהגידול מוסר הוא נפרס לשכבות דקות, וכל שכבה כזו נבחנת תת-מיקרוסקופ. בזכות התקדמות זהירה ומדויקת זו, שיטת מוהס זוכה לסיכויי הצלחה גבוהים מאוד בהסרת נגעים באופן מלא, תוך הקפדה על התערבות כירורגית בהיקף ההכרחי והמצומצם ביותר.

לשיטת מוהס יתרון נוסף וחשוב מאוד: הצלקת שנותרת לאחר הניתוח קטנה משמעותית בהשוואה לצלקות הנותרות לאחר ניתוחים להסרת גידולי עור סרטניים המבוצעים בשיטה כירורגית אחרת. יש לכך משמעות דרמטית כשמדובר בהסרת נגעים מעור הפנים, בהם כל התערבות כירורגית נראית מיד לעין.

ניתוח מוהס מורכב בדרך כלל משלושה שלבים עיקריים.

  1. השלב הראשון אורך כ-20 דקות לערך, ובמהלכו משתמשים בהרדמה מקומית לאזור ממנו יוסר הגידול. את הגידול מסירים באמצעות סכין מנתחים, יחד עם שכבה דקה מן הרקמה שמתחתיו. המנתחת עורכת מיפוי של מראה הפצע ומכינה “מפת מוהס”. היא מסמנת את הגידול ואת שכבת הרקמה שהוסרו כדי להבהיר במדויק מהו הצד העליון, התחתון, השמאלי והימני שלהם. בסוף השלב הזה המנותח עובר להמתנה בחדר המתנה, מחוץ לחדר הניתוח.
  2. בשלב השני שנמשך כשעה לערך, הגידול שהוסר בשלב הראשון מוקפא במעבדה ואז חותכים ממנו שכבות דקות, או “עלים”. את העלים מסדרים על גבי זכוכית כדי לבדוק אותם תחת מיקרוסקופ.
  3. בשלב השלישי המנתחת בוחנת כל אחת מן השכבות (או ה”עלים”) של הגידול שהושמו תחת מיקרוסקופ, ומוודא שהגידול הוסר באופן מלא, כולל שורשיו והשלוחות שלו. בשלב זה המנתחת מסמנת את הממצאים על מפת המוהס אותה הכינה בשלב הראשון.

אם בדיקת השכבות תחת מיקרוסקופ מוכיחה שהנגע הוסר במלואו ולא נותרו תאים סרטניים העלולים להתפתח שוב לגידול – הניתוח מסתיים.
אם הבדיקה מראה שיש עדיין שאריות מן הגידול, המנתחת נעזרת במפת מוהס כדי לבצע הסרה נוספת מן האזור, ולאחר מכן חוזרת שוב על שלבים 2 ו-3. שלושת השלבים חוזרים על עצמם עד שהניתוח המקרוסקופי מוכיח שלא נותרו תאים סרטניים בעור.

לאחר הסרת הגידול במלואו ניגשים לשלב הרביעי בעל האופי האסתטי – טיפול בפצע שנותר לאחר ההסרה של שכבת העור שנשלחה לבדיקה. המטרה היא לסגור את הפצע בצורה אסתטית ולהקפיד להותיר צלקת קטנה ככל שניתן. בשלב זה יש יתרון בולט למנתח פלסטי בעל ניסיון.

מהי ההכנה לניתוח מוהס?

לניתוח מוהס נדרשת הכנה קצרה יחסית הכוללת את ההנחיות הבאות:

  • יש להגיע לפגישת ייעוץ עם הרופאה המנתחת כדי לאבחן האם מדובר בנגעים חשודים ולבחור את שיטת הטיפול המתאימה
  • יש לבצע בדיקות דם (ספירת דם ותפקודי קרישה)
  • יש להתייעץ עם הרופאה אם נדרש להפסיק ליטול תרופות לדילול דם
  • ביום הניתוח יש להתקלח ומומלץ לאכול ארוחה קלה (אין צורך להיות בצום)
  • רצוי להגיע עם מלווה (הנהיגה אינה מומלצת לאחר הניתוח)

על ההתאוששות וההחלמה מניתוח מוהס

ניתוח מוהס אינו כואב וגם לאחריו מטופלים בדרך כלל סובלים מאי-נוחות קלה בלבד.

אם צריך ניתן להיעזר בתרופות משככות כאבים במהלך ההחלמה.
בתום ההליך הכירורגי מניחים חבישה מתאימה על האזור שנותח.
יש מטופלים שיתבקשו ליטול תרופות אנטיביוטיות למשך כשבוע כדי למנוע התפתחות דלקת.

את התפרים שנותרו מהניתוח מסירים כ-10 ימים לאחריו. האזור יוותר חבוש עד להחלמה מספקת (בין כמה ימים לכמה שבועות, הכול לפי הצורך).
כדי להשיג צלקות עדינות יותר לאחר ההחלמה נצייד את המטופלים בשיטות מתאימות להבשלה מהירה יותר של הצלקת

כאמור, אחד היתרונות העיקריים והמשמעותיים ביותר של ניתוח מוהס, הוא העובדה כי הוא מותיר צלקת קטנה בהשוואה לשיטות כירורגיות אחרות להסרת גידולים מן העור. חשוב להדגיש כי מראה הצלקת יילך וישתפר עם הזמן וכי מומלץ להימנע מחשיפת האזור לשמש בפרק זמן מסוים לאחר הניתוח, אותו מגדירה הרופאה המנתחת.

האם ניתן לקבל החזר על עלות הניתוח?

ניתוחי מוהס מכוסים על ידי כל חברות הביטוח.

מומחי ASTRA MEDICAL להסרת נגעים

ד"ר בנימינה רוזנברג-הגן

ד"ר בנימינה רוזנברג-הגן מנתחת פלסטית בירושלים ותל אביב

ד"ר ברק סטוצ'ינר

ד"ר ברק סטוצ'ינר מנתח פלסטי מומלץ

ד"ר אסתי הרשקוביץ-כהן

ד"ר אסתי כהן מנתח פלסטית מומלצת

יצירת קשר

השאירו עכשיו פרטים לקביעת פגישה או קבלת מידע ונחזור אליכם במהירות:

×